Prirodan sastav i kvalitet

Prirodni izvor Imunoglukana

Imunoglukan® je visokopročišćeni prirodni ekstrakt iz gljive bukovače. Još su stari Kinezi upotrebljavali gljive za liječenje, ali su naučnici tek u prošlom vijeku utvrdili koje tvari u gljivama utiču na čovjekov imunološki sistem. Usredotočili su se na spojeve koji mogu pozitivno ili negativno uticati na biološki odgovor imunoloških ćelija.1

Proizvodi Imunoglukan P4H® sadrže patentirani, posebnim tehnološkim postupkom izoliran Imunoglukan®. Za proizvodnju se upotrebljavaju gljive koje se uzgajaju na evropskim gojilištima (Mađarska, Češka Republika, Slovačka i Slovenija). Kod svake proizvodnje Imunoglukana upotrebljavaju se svježe uzgojene gljive.

Polisaharidi i beta-glukani

Gljive i biljke sastoje se od polisaharida, dugolančanih molekula sastavljenih od više jedinica šećera. Poli znači »puno«, a saharid znači »šećer«. Kako se polisaharidi organizuju u strukturne jedinice i kako se međusobno vežu, određuje koje spojeve stvaraju. 

Posebnu konfiguraciju polisaharida čini molekula koja se naziva beta-glukan2. Beta-glukani se međusobno razlikuju i imaju različite efekte na ljudski organizam. Uticaj beta-glukana na imunološki sistem neposredno zavisi od porijekla, strukture, čistoće i sposobnosti ostvarivanja potpune veze s receptorima ćelija imunološkog sistema. Najbolji imunomodulatorni efekat imaju netopivi razgranati beta-(1,3/1,6)-D-glukani izolirani iz gljiva, kao što je na primjer Imunoglukan®.

Kako nastaje Imunoglukan P4H®?

Kontrola kvaliteta

Proizvodnja proizvoda Imunoglukan P4H® odvija se kod proizvođača koji su inače specijalizovani za proizvodnju lijekova i osiguravaju kvalitet u skladu sa standardima GMP i ISO 22000. Tokom čitavog postupka proizvodnje proizvodi Imunoglukan P4H® također se kontrolišu  u skladu sa sistemom HACCP, koji obezbjeđuje kvalitet hrane.

Proizvodi Imunoglukan P4H® dostupni su samo u apotekama jer tamo distribucijski lanac omogućava neprekidnu kontrolu uslova transporta i skladištenja. Osim toga krajnjem kupcu omogućen je stručni savjet farmaceuta.

Analitički certifikati

Svaka serija gotovog proizvoda ima analitički certifikat o kvaliteti i količini sastojaka (Imunoglukan®, vitamin C i cink), a na želju je dostupan i široj javnosti.

Sadržaj sastojaka redovno provjeravamo u spoljašnjim laboratorijama. Svi naši proizvodi podvrgavaju se redovnim godišnjim pregledima zdravstvenog inspektorata.

Svi analitički certifikati dostupni su i apotekama.

Bezbjednost i nutrivigilansa

Navedena klinička ispitivanja potvrđuju sigurnost proizvoda Imunoglukan P4H® kod odraslih i djece od navršene 1. godine. U svakom slučaju, kod male djece preporučuje se savjetovanje s pedijatrom. Imunoglukan P4H nije primjeren za djecu do jedne godine jer kod tako male djece nema kliničkih ispitivanja.

Nutrivigilansa je evropska veza namijenjena prepoznavanju novih rizika, prvenstveno povezanih s uzimanjem dodataka prehrani, obogaćene hrane i nove hrane. U BiH i većini država članica EU nutrivigilansa nije zakonski propisana. U Medisu smo taj sistem uspostavili još 2015. godine i pratimo eventualna neželjena dejstva proizvoda Imunoglukan P4H. 

Viri

1. Kreft S.; Kočevar Glavač N.; Sodobna fitoterapija, 2013
2. Halperen G.M.; Healing mushrooms, 2006

Klinička ispitivanja

Imunomodulatorni efekat i posljedično uticaj na smanjenje broja infekcija disajnog sistema potvrđuju brojna klinička ispitivanja koja su dostupna u stručnoj literaturi i na PubMedu.

 

 

 

 

Za više informacija upitajte svog ljekara ili farmaceuta.

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s ljekarom. Preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti.

Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu.