Nadja Ott, mr. pharm., regionalni produkt menadžer za Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Početna>Imunoblog>Imunoglukan P4H®> Vakcinacija kao mjera zaštite

Vakcinacija kao mjera zaštite

COVID-19 nam je svima promijenio način života i svjesniji smo da je dobro zdravlje od izuzetne važnosti i treba da bude broj jedan na našoj listi prioriteta.

COVID-19 infekcija je uzrokovana virusom i može se manifestovati na razne načine. Srećom, većina obolelih ima blagi tok, oko 20% pacijenata ima teži oblik bolest, a samo oko 5% pacijenata ima ozbiljnu kliničku sliku i potrebna im je hospitalizacija , što može dovesti do komplikacija i letalnog ishoda. U svakom slučaju, bolest može imati dugoročne posljedice koje trajno pogoršavaju ljudsko zdravlje i oslabljuju imuni odgovor.

 

 

Vakcinacija je najjednostavnija, najsigurnija i najefikasnija mjera zaštite od određenih zaraznih bolesti, uključujući COVID-19. S jedne strane štiti vakcinisane pojedince, a sa druge strane sprječava i dalje širenje bolesti. Vakcinacijom pripremamo svoj imuni sistem za mogući kontakt sa patogenom, pa u slučaju da dođe do stvarne infekcije, naš imuni sistem je spreman i reaguje mnogo brže. Kao rezultat, vakcinacijom sprječavamo razvoj bolesti ili njenu vrlo slabu manifestaciju.

Da bi se pojačalo djelovanje pojedinih vakcina, mogu se uzimati adjuvanti prije i poslije vakcinacije, koji pojačavaju djelovanje samih vakcina.

Prirodni polisaharid Imunoglukan® - izolovan od gljive bukovače, američki institut za alergiju uvrstio je Imunoglukan® na listu aditiva prilikom vakcinacije. Imunoglukan se preporučuje uzimati 4 sedmice, počevši od 1 sedmice nakon vakcinacije.

Imunoglukan P4H® sadrži prirodni polisaharid betaglukan, koji pozitivno utiče na imuni sistem, te vitamin C i cink. Namijenjen je jačanju imunološkog sistema. Vitamin C i cink igraju ulogu u funkcioniranju imunološkog sistema i u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Siguran je i pogodan za odrasle i djecu.

Zbog svoje efikasnosti i sigurnosti nalazi se i u evropskim preporukama i smjernicama za jačanje imunog odgovora  djece i odraslih.

Pored cijepljenja, još uvijek je potrebno poduzeti preventivne mjere za sprečavanje širenja virusa, poput nošenja maski, dezinfekcije ruku, provjetravanja prostorija i održavanja sigurne udaljenosti.

Jačajte imuni odgovor na prirodan način- dokazano i efikasno!

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003346;  12. 3. 2021

Vogel et al. A Compendium of Vaccine Adjuvants and Excipients. 2nd edition. National Institute of Allergy and infectious Diseases

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s ljekarom. Preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti.

Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu.