Sara Kramberger, mag. hem.
Početna >Imunoblog >Zanimljivo > Recepti s gljivama

Recepti s gljivama

Bukovača je jedna od ljekovitih vrsta gljiva. Poznajemo više vrsta gljiva iz roda Pleurotus, pa tako osim obične bukovače postoji i hrastova bukovača, plava bukovača i druge. Bukovača ili Pleurotus ostreatus je drvna gljiva koja je česta i u našim krajevima. Nalazi se na deblima i panjevima listopadnog drveća, posebno na bukvi, divljem kestenu, brijestu i orahu.

Bukovaču možemo kupiti u jesen na tržnici, a tokom cijele godine u bolje snabdjevenim prodavnicama. Bukovača je zdrava namirnica bogata vitaminima, mineralima i vlaknima.

Prikupili smo nekoliko izvrsnih recepata s bukovačama koje možete zamijeniti vrganjima ili šampinjonima.

Tjestenina s bukovačama

SASTOJCI:

  • 1 paket gljiva bukovača (pakovane su u plastičnoj kutiji)
  • 500 g tjestenine (svrdla)
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 crveni luk
  • 3 češnja bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • malo brašna
  • bosiljak
  • svježi peršun
  • suha mješavina začina
  • parmezan po želji

PRIPREMA:

U osoljenoj vreloj vodi kojoj smo dodali kašiku ulja skuhamo tjesteninu na način al dente (to znači da je tjestenina skuhana na ugriz, ali ne i raskuhana, dakle baš kao što treba biti; slijedite uputstva na vrećici).

Dok se tjestenina kuha, uzmemo tiganj, ulijemo malo maslinovog ulja (kašiku ili dvije), dodamo nasjeckani crveni i bijeli luk te miješamo dok ne požute. U to ubacimo prethodno oprane i nasjeckane bukovače; kod ove gljive mogu se upotrijebiti svi dijelovi. Pržimo oko pet minuta, a zatim dodamo kašiku brašna i malo vode te ponovo promiješamo da se kuha. Dodamo bosiljak i začinimo po potrebi. Zatim u umak umiješamo kiselo vrhnje i ostavimo da se kuha još 5 do 10 minuta. Na kraju umak pospemo nasjeckanim peršunom.

Tjesteninu prelijte umakom i po želji pospite parmezanom.

Vrijeme za pripremu: 30 minuta

Količina: za 4 osobe

Supa od bukovača


SASTOJCI:

  • 500 g bukovača
  • pola crvenog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika suhe mješavine začina
  • bijeli biber
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 1 kašika limunovog soka
  • kuglice za supu ili popržene kockice hljeba po želji

PRIPREMA:
Na zagrijanom ulju popržimo narezani luk, dodamo kriške bukovača, kratko popržimo, ulijemo litar vode i kuhamo dok gljive ne omekšaju. Začinimo mješavinom začina i bijelim biberom, po potrebi dodamo još malo vode i kuhamo još oko pet minuta. Kuhanoj supi dodamo limunov sok i vrhnje te posolimo po okusu. Supi možemo dodati i kuglice za supu ili popržene kockice hljeba.

Pljeskavice s bukovačama

SASTOJCI:

  • 250 g bukovača
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 manji crveni luk
  • 1 češanj bijelog luka
  • 2 kašike nasjeckanog vlasca
  • 5 kašika prezla ili integralnog brašna
  • 2 jaja
  • sol po potrebi
  • 50 g svježe naribanog parmezana
  • susam po želji

PRIPREMA:

Gljive očistimo i narežemo na listiće. Ogulimo crveni i bijeli luk te ih nasjeckamo na komadiće. Crveni luk popržimo na zagrijanom ulju. Kad uvene, dodamo narezane gljive i bijeli luk. Pržimo dok ne ispari voda iz gljiva. Dodamo vlasac, prezle, jaja i parmezan. Ostavimo da odstoji 10 minuta da brašno upije tečnost. Ako koristimo prezle, nema potrebe čekati. Masu oblikujemo prstima u pljeskavice te po želji uvaljamo u sjemenke susama. Stavljamo ih na zagrijano ulje i pečemo sa svake strane tri minute, odnosno dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Poslužimo na posteljici od rikole ili matovilca.

 

Vrijeme za pripremu: 15–20 minuta
Količina: za 4 osobe

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s ljekarom. Preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti.

Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu.