Uredništvo Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Početna>Imunoblog>Stručno> Kliničko ispitivanje: Sportaši koji su uzimali Imunoglukan P4H imaju manje infekcija disajnog sistema

Kliničko ispitivanje: Sportaši koji su uzimali Imunoglukan P4H imaju manje infekcija disajnog sistema

Adekvatna tjelesna aktivnost je korisna za rad imunološkog sistema, a preopterećenost i nedovoljna regeneracija (takozvana hronična imunosupresija) stvaraju slab imunološki sistem i u takvim slučajevima postoji veći rizik od pojave infekcija disajnog sistema kao što su prehlada i gripa.

 

 

U istraživanju objavljenom u stručnom časopisu European Journal of Applied Physiology* zaključeno je da se kod sportaša koji su uzimali dodatak prehrani s imunoglukanom imunološki sistem ojača pa rjeđe obolijevaju od infekcija gornjeg dijela disajnog sistema.

U istraživanju su provjeravali efekat imunoglukana, netopljivog oblika beta-glukana izoliranog iz gljive Pleurotus ostreatus, za koji je prethodno dokazano da podstiče rad imunološkog sistema. U istraživanje je bilo uključeno  50 sportaša koji su tri mjeseca uzimali kapsule s imunoglukanom (aktivna grupa), odnosno placebom (kontrolna grupa). Simptomi infekcija disajnog sistema praćeni su 6 mjeseci; 3 mjeseca prije početka terapije i 3 mjeseca u vrijeme uzimanja imunoglukana, odnosno placeba.

Više prirodnih ćelija ubojica koje pomažu u borbi protiv infekcija

Rezultati su pokazali da su sportaši koji su uzimali dodatak prehrani s imunoglukanom u poređenju s kontrolnom grupom imali viši nivo prirodnih ćelija ubojica (NK) – ćelija u imunološkom sistemu koje pomažu u borbi protiv infekcija i manji broj simptoma infekcija gornjeg dijela disajnog sistema. Infekcije gornjeg dijela disajnog sistema u važnom periodu treninga ili na takmičenjima mogu negativno uticati na rezultate sportaša. Istraživači zaključuju da je za sportaše koji intenzivno treniraju dodatak prehrani s imunoglukanom koristan jer pomaže u održavanju otpornosti.

* Bergendiova K, Pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) supplementation, cellular immune response and respiratory tract infections i athletes. European Journal of Applied Physiology, September 2011, 111 (9): 2033–40. 

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s ljekarom. Preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti.

Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu.