Nina Fridrih, mr. pharm.
Početna >Imunoblog >Zanimljivo > Jakim imunološkim sistemom u bitku protiv bakterija i virusa

Jakim imunološkim sistemom u bitku protiv bakterija i virusa

Mikroorganizmi su dio svakodnevnice, a nalaze se u zraku, vodi, na podu i u/na našim tijelima. Mnoštvo mikroba živi u i na našem tijelu, a da nam pri tome ne uzrokuje štetu, a neki su čak i korisni za zdravlje (npr. za probavu). Međutim, ponekad se dogodi da ti mikrobi uđu u tijelo, a naše odbrambene sposobnosti nas ostave na cjedilu i javljaju se bolesti. To se često događa u najneprikladnijem trenutku pa pomislimo: »Sada stvarno nije vrijeme da se razbolim!«. 

 

 

Uzročnici bolesti su bakterije, virusi i rjeđe gljivice. Najčešće bakterijske infekcije su angina i upala pluća, a za borbu protiv bakterija koriste se antibiotici. Suprotno tome, gripu i prehladu uglavnom uzrokuju virusi. U tom slučaju antibiotici nisu djelotvorni.

Prilikom virusnih infekcija najčešće sami sebi pomažemo ublažavanjem tegoba. Važno je da se puno odmaramo i da pijemo dovoljno tečnosti da bismo pomogli imunološkom sistemu u borbi. Kada se pojavi povišena tjelesna temperatura ili su prisutni bolovi, koriste se lijekovi za snižavanje tjelesne temperature (antipiretici) i lijekovi protiv bolova (analgetici) – najčešći su paracetamol, acetilsalicilna kiselina i ibuprofen. Kod začepljenog nosa primjenjuju se denkogestivi u obliku spreja ili kapi koji nam olakšavaju disanje smanjenjem izlučivanja sluzi. Kod suhog ili nadražujućeg kašlja koriste se lijekovi protiv kašlja (antitusici), a kod produktivnog kašlja uzimaju se lijekovi za olakšavanje iskašljavanja. Često se primjenjuju lijekovi koji sadrže kombinacije aktivnih supstanci.

Međutim, moramo se zapitati zašto je uopće nastupila infekcija, zašto se nismo mogli oduprijeti bakteriji ili virusu koji nas je napao? 

Jak imunološki sistem je ključni odbrambeni sistem ljudskog organizma. Imunološki sistem spada među najvažnije nosioce našeg zdravlja, štiti tijelo od prodora mikroba i napada one koji uspiju ući u naš organizam. Da bismo sačuvali jak imunološki sistem, moramo se prije svega pobrinuti za zdrav način života: dobru tjelesnu kondiciju, odgovarajuću prehranu i dovoljno odmora. Odvojimo malo vremena za sebe svaki dan, za rekreaciju ili opuštanje, bez grižnje savjesti.

Kada je imunološki sistem oslabljen, dobro ga je potpomognuti prirodnim preparatima koji utiču na jačanje imuniteta. Uzimanje tih proizvoda preporučuje se preventivno, a i prilikom već razvijene infekcije da bismo tijelu omogućili brži oporavak. Zdrav imunološki sistem dugoročno nas štiti od zaraznih bolesti.

Proizvodi Imunoglukan P4H® spadaju u grupu imunomodulatora, što znači da regulišu odgovor imunološkog sistema. Sadrže prirodni bioaktivni polisaharid Imunoglukan® izolovan iz gljive bukovače. Nakon što se ta supstanca veže za receptore imunoloških ćelija, aktivira imunološki odgovor po cijelom tijelu. Sadrži i važne antioksidanse vitamin C i cink, koji djeluju potporno, štite ćelije od uticaja štetnih tvari iz okoline i nadoknađuju povećanu potrebu kod iscrpljenosti i infekcija.

Izvori:
https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/prehlad-in-gripa
www.sfd.si/uploads/datoteke/13dsl.pdf

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s ljekarom. Preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti.

Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu.