Početna >Imunoblog >Stručno > Djelovanje imuniteta je vrlo bitno. Znate li kako funkcioniše?

Djelovanje imuniteta je vrlo bitno. Znate li kako funkcioniše?

Priča o imunitetu je vrlo složena, no recept za njegov pravilan i snažan rad je jednostavan te podrazumijeva pravilnu prehranu i zdrav način života, koji uključuje dovoljno sna i odmora te rekreativnu fizičku aktivnost.

Imunološki sistem organizma sastoji se od niza različitih ćelija, tkiva i organa čiji je osnovni zadatak zaštititi organizam od nepoznatih supstanci, odnosno antigena.

 

 

Nastanak imunološkog sistema kod djece

Imunitet se formira prije rođenja i to je urođeni, tzv. nespecifični imunološki odgovor, koji se smatra prvom linijom odbrane našeg organizma. Već samim rođenjem dijete preuzima majčin mikrobiom koji nastanjuje njegov gastrointestinalni i respiratorni sistem te kožu, a dojenjem nastavlja dobijati imunološka tijela i probiotike koji nadalje formiraju imunološki odgovor. Dolazeći u kontakt sa spoljašnjim svijetom, dijete stiče tzv. specifični imunološki odgovor i stvara imunološka tijela koja brane organizam od tačno određenih antigena.

Na rad imunog sistema utiče čitav spoljašnji svijet, a u prvom redu podneblje u kojem se dijete rodilo i u kojem odrasta te hrana koju jede. Pravilan način prehrane i aktivan način života su osnov za razvoj i održavanje pravilnog i snažnog rada imunološkog sistema.

Na rad imunog sistema utiče čitav spoljašnji svijet, a u prvom redu podneblje u kojem se dijete rodilo i u kojem odrasta te hrana koju jede. 

Hrana za snažan imunološki sistem

Hrana sadrži hranjive tvari koje mogu direktno uticati na rad imunološkog sistema. Vitamini, poput vitamina A, C, D, E i B-kompleksa te mineralnih tvari kao što su u prvom redu cink, selen i bakar djeluju na regulaciju rada imunološkog sistema. Vitamini i mineralne tvari neposrednim ili posrednim reakcijama djeluju na zaštitnu funkciju sluznica i kože te na stvaranje imunoloških ćelija poput makrofaga, neutrofila i limfocita.


Hrana sadrži hranjive tvari koje mogu direktno uticati na rad imunološkog sistema. 

Šta utiče na imunološki sistem?

Imunološki sistem je neprestano pod uticajem okoline u kojoj se nalazimo. Svaka neravnoteža poput:

  • nepravilne prehrane,
  • nedovoljno sna,
  • nedostatka ili prekomjerne tjelesne aktivnosti te
  • izlaganja nepogodnim vremenskim uslovima

stvara stres za naš organizam koji je tada podložan infekcijama i razvoju mnogih bolesti.

Snažan ili slab imunitet

Na sve te promjene imunološki sistem daje odgovor stvarajući određeni tip i količinu imunoloških ćelija i molekula, što ga može okarakterizirati kao „dobar“ ili „loš“, „snažan“ ili „slab“ imunitet. S obzirom na to da moderna zapadnjačka kultura često podrazumijeva stalno izlaganje neuravnoteženom stilu života, imunološki odgovor je često nedovoljno snažan, pa čak i u potpunosti neadekvatan, a moguće posljedice su česte infekcije i bolesna stanja.

Čuvajte svoj imunitet da bi on mogao čuvati vas!

Pomoć imunološkom sistemu

Upravo iz tog razloga nauka je krenula u istraživanje prirodnih supstanci iz hrane i biljaka koje bi mogle dodatno poboljšati, odnosno modulirati rad imunološkog sistema i zbog toga se sve više govori o tvarima koje imaju imunomodulatorno djelovanje, tj. imunomodulatorima.

Pored vitamina i mineralnih tvari snažno imunomodulatorno djelovanje imaju i probiotici, polifenoli te tvari poput beta-glukana, ali i spojevi koji se nalaze u pojedinim biljnim vrstama poput mente, rodiole, crne zove i drugih. Imunomodulatorno djelovanje podrazumijeva podsticanje imunološkog sistema na proizvodnju imunoloških ćelija (leukocita i limfocita), a s druge strane smanjivanje nepravilnog, odnosno autoimunog odgovora gdje imunološki sistem napada vlastite tjelesne ćelije i tkiva.

Beta-glukani

Jedna od najispitivanijih imunomodulatornih tvari su beta-glukani. To su složeni ugljikohidrati koji su prirodno prisutni u kvascu i gljivama. Klinička ispitivanja pokazala su da beta-glukan iz gljiva, posebno iz gljive bukovače, ima značajno snažnije terapeutsko djelovanje nego oni iz kvasca. Djelovanje beta-glukana najčešće se manifestuje u aktivaciji makrofaga, imunoloških ćelija koje štite organizam od infekcija, a isto tako već dugo je poznato njegovo antitumorsko djelovanje.

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s ljekarom. Preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti.

Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu.