Uredništvo Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Početna>Imunoblog>Zanimljivo> Budite zdravi tokom čitave godine i uživajte u životu

Budite zdravi tokom čitave godine i uživajte u životu

Prava umjetnost je živjeti jednostavan život, biti zadovoljan i sretan i ne previše zabrinut i uplašen. Svakodnevno smo opterećeni nepotrebnim brigama oko toga kako stvari učiniti još boljima, zaraditi još više, biti više s porodicom, urediti sve svoje službene obaveze, a da se pri tome čak i ne umaramo. To jednostavno nije moguće! Sve to je stres za naše tijelo, što utiče na naše zdravlje. 

 

 

1. Pobrinite se za zdravu i uravnoteženu prehranu

Svakodnevno pripremajte zdrave i uravnotežene obroke koji sadrže ugljikohidrate (voće, povrće, žitarice), bjelančevine (mliječni proizvodi, meso, jaja, mahunarke) i zdrave masti (riba, orašasti plodovi, sjemenke). Kada kupujete hranu, imajte na umu da lokalna i domaća hrana sadrži mnogo više hranljivih sastojaka od one koja je prešla nekoliko hiljada kilometara. Nažalost, ne postoji hrana koja bi nas mogla zaštititi od virusa.

Ipak postoje namirnice koje znatno jačaju imunološki sistem. Među njima su na prvom mjestu borovnice. Bogate su antocijaninima, vrstom flavonoida koji utiču na imunološki sistem.

Dobar izbor je i tamna čokolada jer je bogata antioksidansima koji pomažu u jačanju imunološkog sistema i štite ćelije od slobodnih radikala. Uprkos brojnim prednostima potrebna je umjerena konzumacija s obzirom na to da je čokolada bogata kalorijama i zasićenim masnoćama. A nikako ne smijemo zaboraviti povrće, prije svega špinat i brokulu, koji sadrže malo »more« vitamina i minerala.

Ne zaboravite piti vodu! Voda je izvor života i temeljno gorivo našeg organizma. U prosjeku preko dana iz hrane dobijemo 1000 ml vode, ali za normalno funkcionisanje potrebna su još najmanje dva litra (35 ml po kilogramu tjelesne težine). Šta mislite, pijete li dovoljno vode?

2. Kretanje u prirodi

Visoke temperature i sunce zovu nas da provedemo što više vremena u prirodi. To je odlična prilika da ga iskoristimo za porodične aktivnosti. Pored uživanja u međusobnom druženju postoji i mnogo drugih pozitivnih uticaja na zdravlje i jačanje imunološkog sistema. Na prvom mjestu istaknula bih mentalno zdravlje, koje je povezano s porodičnom srećom, ljubavlju i željom da budemo jedan pored drugog. Mentalno zdravlje osnova je za ispunjen i zdrav život.

Na drugom mjestu možemo istaknuti prednosti kretanja i uživanja na svježem zraku. Redovnom tjelesnom aktivnošću usporavamo oslobađanje hormona stresa, što nas dugoročno štiti od raznih bolesti. Moramo biti svjesni da je stres najjača kočnica za imunološki sistem.

I još jedna zanimljivost: redovna umjerena fizička aktivnost djeluje protuupalno. Istraživanja pokazuju da ljudi koji redovno vježbaju rjeđe obolijevaju od infekcije gornjih disajnih puteva. Iz ovoga možemo potvrditi da aktivnosti jačaju imunološki sistem.

Na kraju krajeva, nisu godine ono što se broji u životu, već život u godinama. – Abraham Lincoln

3. Vodite računa o higijeni

Virusi vrebaju na nas na svakom koraku, u trgovini, javnom prevozu, hrani itd. Tek kada dobijemo virusnu infekciju, shvatamo da su virusi ovdje, sada i svugdje. Trenutno nam preostaje samo redovno pranje ruku i dezinfekcija stvari koje drugi dodiruju prije nas. Ako smo prehlađeni, također moramo voditi brigu o higijeni kašlja i nošenju maske.

Svaki dan odvojite vrijeme za sebe. Važno je da se znate smiriti i odvojiti nekoliko trenutaka za sebe. Nije važno da li je to ujutro, tokom dana ili navečer. Zaustavite se, razmislite o svom danu i na čemu ste zahvalni. Ne treba nam mnogo, zar ne?

4. Uzimanje dodataka prehrani može uspješno ojačati naše zdravlje

Brzi tempo života ostavlja posljedice. To najčešće primjećujemo na svom raspoloženju i unutrašnjem nemiru. Svi ti problemi mogu ukazivati na narušen imunološki sistem i hitno reagovanje. I sami znate da virusi češće pogađaju slabije. Za pomoć možemo birati između vitamina C, D, beta-glukana, mliječnokiselinskih bakterija koje regulišu crijevnu mikrofloru i drugih. Proizvodi iz grupe Imunoglukan P4H® sadrže prirodni polisaharid Imunoglukan®, koji je izolovan iz gljive bukovače, te vitamin C i cink. Preporučujemo ih svima koji često obolijevaju, brzo se iscrpljuju te su izloženi psihičkom ili fizičkom stresu.

Razne bolesti i epidemije izazvane virusima upozoravaju nas na to da moramo voditi računa o svom zdravlju. Neka ovo bude vrijeme za promjene. Uz kvalitetan način života, odgovornost i ljubav postavimo u prvi plan sebe i svoje najdraže. Neka svaki dan odgovara poznatoj misli: Carpe diem!

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s ljekarom. Preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti.

Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu.