Uredništvo Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Početna>Imunoblog>Stručno> 8 jednostavnih savjeta za zdravu svakodnevnicu

8 jednostavnih savjeta za zdravu svakodnevnicu

Zdravlje je naše najveće bogatstvo i zbog toga se o njemu treba brinuti svaki dan. Uz nekoliko jednostavnih postupaka svako od nas se može pobrinuti za dug i zdrav život. U ovom članku pročitajte 8 jednostavnih savjeta o prehrani, fizičkoj aktivnosti, suočavanju sa stresom i dodacima prehrani koje možete jednostavno i efikasno uvesti u svoj život.

 

 

 

Zdrava i uravnotežena prehrana

Svi već znamo da je zdrava i uravnotežena prehrana ključ zdravog života. Međutim, unos hrane pune vitamina mnogima je iznimno zahtjevan. Pripremili smo dva savjeta koji će konzumiranje zdrave hrane pretvoriti u naviku ili još bolje u vještinu.

  • Zdravu hranu uvijek držite na vidljivom mjestu ili na dohvat ruke. Stručnjaci su dokazali da se time povećavaju mogućnosti da je pojedete ili bar povećate unos zdrave hrane.
  • Za zdrav obrok vaš tanjir bi se trebao sastojati od polovine voća i povrća, četvrtine integralnih žitarica i četvrtine zdravih proteina. To će osigurati pravilan unos ključnih hranjivih tvari.

Tijelo u pokretu

Naše tijelo je stvoreno za kretanje i u tome najviše uživa. Fizička aktivnost je izuzetno važna za zdrave kosti i mišiće, za naše mentalno zdravlje i opće raspoloženje. Međutim, naš način života nam većinom ostavlja vrlo malo vremena za vježbanje i zahtijeva od nas da provodimo duge sate u sjedećem položaju. Već uvođenjem malih promjena učinit ćemo puno! Evo dva prijedloga:

  • Prošećite svaki dan i nadišite se svježeg zraka. Čak i samo 7500 koraka dnevno dugoročno može imati pozitivne efekte na vaše zdravlje.
  • Prije nego što zaspite, napravite nekoliko vježbi istezanja. Pomoći će vam da se opustite i zaspite, a istovremeno će spriječiti povrede i poboljšati tjelesnu građu.

Da li i vi imate savjete za zdravu svakodnevnicu kojih se pridržavate i želite podijeliti s drugima? Podijelite sliku svog savjeta na našoj internetskoj stranici i takmičite se za izvanredne nagrade u našem fotokonkursu.

Učestvuj!

Mirni i naspavani

Stres je dio života te je zato važno da naučimo živjeti s njim i da ga pokušamo izbjeći. Najlakše je to učiniti aktivnostima u kojima uživamo i koje nam donose najviše radosti. Pri tome je važno da smo puni energije i naspavani jer se inače ne možemo nositi sa stresom i njegovim posljedicama. Slijedite naše jednostavne savjete za dan pun pozitivne energije.

  • Svaki dan idite na počinak u isto vrijeme i priuštite svom tijelu bar 7 sati odmora. Redovni raspored spavanja poboljšat će vaš san i kognitivno razmišljanje, a ujedno ćete se osjećati puno bolje.
  • Nazovite prijatelje jer društveni život može poboljšati vaše raspoloženje i smanjiti osjećaj stresa. Ne zaboravite lijepe riječi i zagrljaje koji mogu dodatno poboljšati vaše mentalno zdravlje.

Preduzmite preventivne mjere

Snažan imunološki sistem je ključan za odbranu našeg tijela. Imunitet povećavamo zdravim načinom života, a pri tome sebi možemo pomoći i provjerenim dodacima prehrani koji osiguravaju unos dovoljne količine esencijalnih nutrijenata u organizam.

  • Preventiva je uvijek bolja od kurative. Iako dodaci prehrani nikada ne bi trebali zamijeniti zdravu i uravnoteženu prehranu, mogu smanjiti mogućnost razvoja bolesti i ojačati imunološki sistem. Prije nego što odlučite koje dodatke prehrani ćete uzeti, razgovarajte sa svojim ljekarom ili farmaceutom.
  • Počnite svakodnevno uzimati proizvode Imunoglukan P4H, za koje je klinički dokazano da nam uspješno jačaju imunitet i tako nas štite od infekcija.

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s ljekarom. Preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti.

Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu.