Bubamara - Imunoglukan P4H
 • Bubamara je insekt

  Bubamare žive duže od većine drugih insekata. Odrasle bubamare obično žive od 3 do 9 mjeseci. Neke bubamare mogu čak živjeti 2 ili 3 godine!

  Na svijetu je gotovo 5000 različitih vrsta bubamara. U mnogim državama smatra se da bubamare donose sreću. Kada idući put bubamara doleti do tebe, poželi nešto!

 • Kako se bubamare štite od neprijatelja?

  Priroda je razvila jedinstveni upozoravajući sistem u boji. Crvena, žuta i crna boja upozoravaju napasnike da radije izbjegavaju insekte ili bube u tim bojama za ručak. Boje upozoravaju da životinja može biti otrovna, lošeg okusa ili da je sposobna boriti se.

  Bubamare su crvene i imaju crne tačke te gorku krv, koja većini napadača ne odgovara.

   

 • Bubamare su najbolje prijateljice vrtlara

  Bubamare su najbolje prijateljice vrtlara jer vole jesti insekte koji mogu škoditi biljkama. Posebno im idu u slast lisne uši.

  Budući da su vrlo efikasne u istrebljivanju štetočina, često se upotrebljavaju kao biološka kontrola štetočina u vrtovima i na poljima umjesto umjetnih pesticida.

   

 • Gdje je jedna, vjerovatno ih je još više

  Bubamare nisu samotnjakinje, nego su vrlo društvene i vole ostajati u grupama. To im zimi pomaže u očuvanju toplote. Naučnici su otkrili grupe s više od milion bubamara. Možeš li zamisliti kolika je to količina sreće na jednom mjestu?

  Bubamare vole biti na toplom i kada se temperatura spusti na manje od 13 °C, one uopće ne lete. Zimi spavaju zimski san i odmaraju se do proljeća.

 • Bubamare imaju i neprijatelje

  Za razliku od insekata, bubamare nemaju puno prirodnih neprijatelja. Njihova je krv naime gorka, zato ih većina životinja ostavlja na miru. Kada su ugrožene, ispuste kap krvi i tako odbiju napadače.

  Nekim paucima ne smeta loš okus bubamara ako upadnu u njihovu mrežu. Ose, vilinski konjici i mravi neće se pretjerano braniti ako im bubamare budu na jelovniku.

   

 • Bubamare su spora bića

  Najveća brzina većine bubamara je 24 kilometra na sat. To znači da su prilično sporije od većine insekata. Za poređenje, neki vilinski konjici mogu letjeti brzinom od gotovo 100 kilometara na sat!

 • Govore li nam tačke o starosti bubamare?

  Ne! Bubamare imaju različit broj tačaka. Neke bubamare imaju čak 24 tačke, a većina bubamara živi samo do godinu dana. Broj tačaka sa starenjem se ne mijenja, a bubamare ne mogu dobiti ili izgubiti tačke. Istina je doduše da tačke s vremenom blijede.

 • Grizu li bubamare?

  Kad bubamara uhvati plijen, upotrijebi svoje snažne čeljusti da ga pojede. Bubamara može ugristi i nas, ali je premalena da bismo mi to mogli osjetiti. Bubamare imaju šest nožica i dva para krila. Imaju i antenicu koja im pomaže registrovati jestivi plijen u njihovoj blizini.

 • Bubamare u svemiru

  Američka svemirska agencija NASA poslala je 1999. godine u svemir četiri bubamare i lisne uši da provjeri njihovo kretanje u bestežinskom prostoru. Bubamare su simpatično nazvali po grupi The Beatles (u prevodu Insekti), među posadom su bili John, Paul, Ringo i George.

  Bubamare su preživjele let i pojele lisne uši u nepoznatoj okolini mikrogravitacije. Bubamarama svemir odgovara!

 • Bitka za preživljavanje

  Odrasla bubamara sposobna je pojesti do 270 lisnih ušiju na dan. Ako je hrane premalo, bubamare će za opstanak napraviti sve, čak će i pojesti jedna drugu.

  Gladna bubamara napravit će obrok od bilo kojeg mekog i jestivog rođaka koji joj dođe na put. Najčešće su to mlade bubamare ili ličinke. I jajašca također osiguravaju dovoljno bjelančevina za preživljavanje ako u okolini ponestane lisnih ušiju.